Scouting Panta Rhei Nuenen

Stam

In de leeftijd van 18 tot 23 jaar zitten onze jeugdleden bij de stam. Ook de stam draait gemengd en is dus een pivogroep, maar stam klinkt nou eenmaal wat ruiger. In ieder geval ruiger dan de term die binnen Scouting Nederland gehanteerd wordt. Het programma vindt plaats op vrijdagavond tussen 20.00 uur en 22.00 uur.

Wij draaien helemaal zelfstandig, en kunnen daarbij (als het nodig is) terugvallen op twee adviseurs. Behalve dwaze knutsel- en schilderprogramma's organiseren we soms een feestje zoals een spijkerfestijn of volleybaltoernooi. Als het nodig is ondersteunen we de groep bij de diverse activiteiten. Maar omdat we allemaal werken of studeren is het soms ook wel fijn om een avond niets te hoeven doen. We kunnen dan in ons eigen lokaal even lekker de week doornemen. Veel van onze stamleden zijn ook meteen leiding bij een van de jonger groepen. Dus soms moeten we ook nog iets aan die activiteiten doen, maar ook kunnen we soms nieuwe dingen eerst zelf uit proberen voordat we onze kinderen hieraan blootstellen. Na de stam is er de mogelijkheid om door te stromen naar de oud-stam.
 Na tien uur is het natuurlijk nog lang gezellig aan zelfgemaakte bar, maar ook hier geldt: onder de achttien jaar natuurlijk geen alcohol! Eenmaal per jaar gaan we op kamp, en de bestemming is dan vaak afhankelijk van de interesse van de groep. Vorig jaar zijn we naar Zweden geweest, maar een bezoek aan een meer bewoonde wereld kan ook. 
 De stam heeft geen officieel uniform. 
Na de stam kunnen we doorstromen naar de Oud-Stam, een club van leden die te oud zijn om nog bij een jeugdgroep te horen, en vaak geen tijd hebben om leiding te worden maar ook nog geen zin hebben om helemaal Scouting Panta Rhei vaarwel te zeggen. De Oud-Stam draait gemiddeld een maal per vier weken.

 

 

Explorers

Explorers zijn de groep die vroeger bestond uit rowans en sherpas. Iedere vrijdagavond draaien zij hun programma van 19.30 uur tot 22.00 uur. Explorers zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar.
Wat doen explorers allemaal?
Explorers draaien hun programma voor een groot gedeelte steeds zelfstandiger. Zij worden hierin begeleidt door hun enthousiast begeleiding, die daar waar nodig kan aansturen. Het is ook echt de bedoeling dat de explorers zelf actief hun programma organiseren. Hierdoor leren zij om steeds zelfstandiger te worden en meer verantwoordelijkheid te dragen. Dit kan een eenvoudige spel avond zijn, maar ook een weekend organiseren voor de eigen groep kan tot de mogelijkheden behoren. Allemaal ervaringen die later in het dagelijks leven nog vaak van pas zullen komen. Een van de hoogtepunten op dit gebied is natuurlijk de organisatie van het jaarlijkse oranjefeest dat altijd rond koninginnedag plaats vindt. Hier mee doen zij al veel ervaring op in het organiseren van grote activiteiten. Dit feest is dat bedoeld is voor alle explorers uit de regio eindhoven is bij velen erg bekend. Ook organiseert de explorergroep een maal per jaar een activiteit voor de gehele groep. Na het programma is er altijd de gelegenheid om na te praten en iets te drinken (maar: alcohol onder de 18, natuurlijk niet). Explorers doen ook veel mee aan activiteiten die andere explorers van groepen uit Eindhoven organiseren. Zoals het dart- en volleybal toernooi, en de Hike. Hoogtepunt is het jaarlijkse explorerweekend dat van vrijdag tot zondag duurt. Een nog groter hoogtepunt is het zomerkamp dat zowel in het eigenland als het buitenland kan plaats vinden. De afgelopen jaren zijn de explorers bijvoorbeeld naar Polen, Engeland, Oostenrijk en Zweden geweest. Maar het minder exotische Luxemburg of Duitsland behoort tot de mogelijkheden. Na de explorers draaien ze door naar de stam, de oudste speltak bij Scouting Panta Rhei. Het uniform bestaat uit de (bordeaux) rode uniformblouse met onze eigen Panta Rhei das.

 

Staf

Ons stafteam is niet echt een speltak, zij zijn degene die leiding geven aan de verschillende groepen. Vanaf 16 jaar is iedereen die dat wil welkom om staflid te worden. Veelal zijn onze stafleden door de wolgeverfde oud leden, die zelf zo een geweldige jeugd hebben gehad dat ze dat ook aan onze nieuwe jeugdleden willen overdragen. Maar ook mensen zonder scoutingervaring of een scoutingverleden bij een andere groep zijn welkom. 
Het kost behoorlijk wat tijd om staflid te zijn bij Scouting Panta Rhei. Je moet iedere week weer een ander programma op tafel hebben liggen, je moet er voor zorgen dat de kinderen plezier hebben. Ze mogen er iets van leren en sommige kinderen hebben een gebruiksaanwijzing waar je rekening mee moet houden. En ook het jaarlijkse kamp of weekend vergt veel van het organisatietalent en vrije van onze staf. Je krijgt er niets voor betaald, het is namelijk een vrijwilligerstaak. De glunderende gezichten van onze kinderen tijdens en na het programma is alles waarvoor je het doet. Als staflid ben je ook direct lid van onze groepsraad, het belangrijkste orgaan binnen onze groep. Ongeveer 1 maal per zes weken houdt de groepsraad een vergadering waarbij het beleid van de gezamelijke groep wordt uitgestippeld. En ook de actieve deelname aan de groepsactiviteiten of het organiseren ervan zit in het takenpakket van onze staf. Daarnaast nog de drukke weken van de vlooienmarkt, en je agenda zit al snel vol. Gelukkig doet het leidingteam ook vaak leuke dingen, zonder de kinderen, waardoor het voor jezelf ook leuk is om te doen. Een maal per twee jaar kun je als staflid naar de Scout-in, een vakbeurs voor scoutingleiding uit heel Nederland waarbij je weer op zoek kunt naar nieuwe programma ideeen. Ook binnen de groep wordt hier veel aandacht aan besteedt, het groepsbestuur organiseert minimaal eenmaal per jaar een workshop voor de leiding om nieuwe ideeen aan te dragen. Zo hebben we onlangs nog een nieuwe tochttechniek mogen uit proberen en zijn we wezen klimmen in Funforest in Tegelen. Het jaar daarvoor hebben we het gehele programma van primitief koken opnieuw doorgenomen. En omdat al je vrienden nog bij de groep zitten blijft het leuk om te doen. Indien je zin hebt om bij een van onze groepen staf te worden kun je contact opnemen met onze groepsbegeleider. Vanaf 2011 werkt onze groep volgens de Scouts Acadamy en wordt onze leiding gecoached door een praktijkbegeleider. Samen met hem werk je aan je kwaliteiten als staflid. Bijzonder aandacht natuurlijk voor de zaken waarin je je kunt verbeteren, terwijl vaardigheden (competentie's) die je al hebt minder aandacht nodig hebben. Zo wordt je als staf beter tijdens het draaien.

 

 

 

SPELTAKKEN

HOME